Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prčice 2008

"Jen co ráno vstane, v peci už oheň plane....." Prdlajs. V žádné peci, ale přímo ve mě už ten oheň plál od ranního probuzení. Nažhavená na dnešní pochod jsem se vydala vstříc dobrodružství, při kterém nikdy nevíte zdali...zmoknete, upečete se na slunci, nebo zmoženi (popř. alkoholem) neskončíte někde v příkopu u cesty. Pokud ovšem máte na toto vše náturu a odhodlání, vydejte se se mnou, synem Martinem a jeho přítelkyní Katkou na tradiční prčický pochod.

Prcice 17.5.2008 CILJarka Brokešová

 Setkání na pražském Hlavním nádraží bylo provázeno jak jinak než dobrou náladou a očekávání věcí příštích. Dobrou náladu nepokazil ani pohled na davy turistů a rádoby-turistů obtěžkaných batohy s plechovkovým pivem a alkoholem. No, já si také sem tam občas nějakého toho panáčka dám, o pivečku nemluvě, vždyť také nejsem žádná abstinentka, ale na turistiku ? Tak uvidíme. Vraťme se zpět k již zmiňované dobré náladě, kterou nezkazilo ani více jak hodinové zpoždění speciálního vlaku do Střezimíře (jedno z výchozích míst), kam se vydala většina z adeptů na pochod. Jelikož už mám ale nějaké zkušenosti, zvolila jsem trasu, která se mi zdála zatím nejhezčí ze všech a začíná v Sedlčanech. Takže jsme nejeli speciálem, nýbrž rychlíkem v 7.11 do Olbramovic (také výchozí trasa) a dále do již vyhlášenehé městečka Sedlčany.

Díky dalšímu zpoždění (České dráhy se zase předvedly) v Olbramovicích jsme se na start ze sedlčanského Kulturního domu Josefa Suka dostali až po 11 hodině. Sice už , jak se říká "za pět dvanáct", ale zase bez návalu, který panuje v ranních hodinách. Po zaplacení startovného - 30 Kč jsme vyfasovali mapu a vydali se na štrapáci trasy prčického škrpálu. Sedlčanská, neboli tkzv. Robinova trasa začíná v Sedlčanech na náměstí (v místní Jednotě možnost nakoupit občerstvení a pití ještě za normální ceny), a pak už mezi domky přes silnici směrem do do luk, lesů a hájů a pěkný výšlap do kopce na Poušť sv. Marka, kde je první punkt - kontrola. Počasí zkraje trochu pozlobilo, neboť už hned za městem, na rozcestí Pod Jonášem se mírně rozpršelo, takže to možná i někteří vzdali. Ovšem nás se to netýká a jdeme dále - po červené až na první kontrolu. Ten déšť byl nakonec příjemný, neboť kopec co nás čekal nás dokonale vysušil. A začalo svítit sluníčko.

Dále už to byla cesta klidnější a po krátké cestě se před námi otevřela "panoramata" s dominantou Vysokého Chlumce. Tam jsme se zastavili na občerstvení v podobě grilované špekaté klobásky a pivečka Lobkowitz. Musím říci, že to přišlo k chuti. A zastaveníčko také. Sluníčko začalo docela pražit, tak jsme se zase tak dlouho nezdržovali a vyrazili dále, nechávajíc za sebou zmožené pijany, kteří možná jěště teď sedí u bufetových stolků. Jó, to pivečko.

Pokud chcete urazit trasu v pohodě, je nejlepší prostě jít a nenechat se zlákat dalšími stánky, které se oproti minulým letům rozrostly jako houby po dešti. Ujít prostě co nejdelší trasu před dalším odpočinkem. Ono, jak se rozsedíte, tak se těžko vstává. Docela jsem si chválila, že jsme vyšli až takto později. Ono ráno je to opravdu hektické. Lidi vám šlapají na paty a nejhorší jsou volně, sem tam pobíhající psi, kteří se Vám neustále pletou pod nohama. Teď´ už to byla opravdu pohoda. Červená trasa se v Počepicích změnila na žlutou značku, po které se pokračovalo na další kontrolu do vesničky Skuhrov.
Tam jsem si nechala krom kontrolního razítka do mapy dát ještě jedno razítko s krtkem "na kozičku" .
Podívejte se .

A pak se už kilometry ukrajovaly jak po másle. Dále přes Horní Křemenici,Ředičky,Nové Dvory, přes rozcestí na Bráně a poslední výstup na Zvěřinec. A pokud se jde do kopce, musí se také s kopce. Musím říci, že se s kopce chodí také dost těžko. Byl to docela krpál. V Nových Boudách nás čekala již poslední kontrola. A samozřejmě další občerstvení, které zlákalo opět mnoho pochodníků. Asi snad vidina posledních šesti kilometrů nutí mnohé k zastavení. Ale je to přeci ještě 6.km, tak jdeme raději opět dále. Poslední štreka totiž dle mých zkušeností zas tak pomalu neutíká. A tak po absolvování posledního kopce se před námi otevřel pohled na město Sedlec-Prčice, kam se už jen volna přibližujeme po vyšlapaném chodníčku lemovaném stromořadím ještě nedozrálých třešní. Míjíme dva ožralé kluky, kteří se pod nimi válí. "To zas bude v alejích nablito...." . I tak si někdo představuje turistický pochod.

Dorážíme na náměstí a dostáváme vytouženou botičku, tatranku a samozřejmě razítko CÍL.

Co říci na závěr ? Mě osobně se tento pochod líbí, i když se poslední dobou, oproti dřívějším dobám dělá spíše komerční akce. Ale co dnes není komerční. Prčické náměstí praská ve švech po stánky všeho možného a nemožného. Ani jsme neměli hlad, tak jsme si nechali zajít chuť na předražená grilovaná masíčka (ugrilujem doma), a moc se v cíli nezdržovali. A udělali jsme dobře. Autobus v ceně 20 Kč nás odvezl do Heřmaniček, kde už byl přistaven vlak. Narvaný, jak jinak, ale před odjezdem připojili ještě čtyři vagony, tak jsme si v pohodě sedli. A já si i lehla, a vychutnávala si turecký med. A proč jsme udělali dobře, že jsme v Prčici nezůstali déle ? Za Benešovem totiž díky silnému dešti spadla trolej a díky tomu jsme do Prahy na smíchovské nádraří přijeli až v půl desáté v noci.

Ale i přes to všechno to stálo za to. Tak co říkáte, přidáte se příště k nám ?

Více fotografií z pochodu najdete ZDE : (pokud nepůjde kliknout, tak zkopírovat na lištu)

http://www.peprnet.cz/oko/peprnik/index.php?peprnikID=1105&action=article.detail&articleID=12926

Autor: Jaroslava Brokešová | středa 21.5.2008 21:56 | karma článku: 15,25 | přečteno: 1158x
  • Další články autora

Jaroslava Brokešová

Otevřený dopis pro Markétku

Reakce na článek, kde hlavní hrdinka paní europoslankyně Markéta Gregorová obklopujíc se nejednou krásou nebeskou prohlašuje : „Trans lidé, jste krásní. Krásní duší, krásní navenek. Opakujte si to každý den,”

5.7.2021 v 8:00 | Karma: 46,04 | Přečteno: 8855x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Brokešová

Jó to svět v cajku byl

Moje nová pisnička pro vaše potěšení. Tady máte text a můžete si jí zazpívat se mnou. Melodie v připnutém videu. Co na ní říkáte ?

1.2.2021 v 9:07 | Karma: 12,15 | Přečteno: 656x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Odsouzená nevinná tramvajačka

Někdy se nám přihodí v běžném životě situace, že jde rozum stát. Názor si na moje slova a počínání udělejte sami. Hezké vánoční svátky.

19.12.2019 v 16:21 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1912x | Diskuse| Videoblogy

Jaroslava Brokešová

Poločas rozpadu české Wikipedie

S velkou obavou jsem v noci usínala s myšlenkou, jestli se ráno vůbec probudím. Světe div se, nevyplnilo se mé očekávání. Probudila jsem se živá, zdravá, plná elánu ....

31.7.2019 v 10:58 | Karma: 17,35 | Přečteno: 885x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Brokešová

Týrala jsem slona.

Ano, přesně toto mi napsala jistá organizace ochránců zvířat, poté co jsem se vrátila z lednové dovolené na Sri Lance a pochlubila se svou jízdou na tomto překrásném chobotnatci. Jsem prý zvrhlý člověk, který se má stydět !

18.3.2019 v 9:30 | Karma: 23,02 | Přečteno: 872x | Diskuse| Videoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 197
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Pražská tramvajačka, vášnivá cestovatelka, začínající YouTuberka ... no je toho hodně. Ale zkraťme to, jsem prostě Jarka.

A zde je můj nový YouTube kanál. Mrkněte se. https://www.youtube.com/channel/UC4NMvlS6dOaM-4NTuDTY_fQ

 

 

Seznam rubrik